Cross-media-markkinointi – näin pääset alkuun

28 helmikuun, 2017

Cross-media-markkinoinnilla tarkoitetaan eri markkinointikanavien integroimista osaksi prosessia, joka tähtää tiettyyn ennalta määriteltyyn päämäärään.

 

Usein päämääränä on myynnin lisääminen. Cross-media-kampanja etenee dataa keräävänä ja itseään alati korjaavana kehänä. Automaatio näyttelee siinä tärkeää roolia.

Mitä on cross-media?

Cross-media-markkinoinnille ei ole vakiintunutta käännöstä suomen kielessä. Tällä sivustolla cross-media tarkoittaa useita kanavia hyödyntävää personoitua ja kohdennettua markkinointia, jossa asiakasta koskevaa dataa hallinnoidaan ja analysoidaan keskitetysti ja osittain automaattisesti.

Miten cross-media-kampanja syntyy ja miten sopivat kanavat valitaan?

Cross-media-markkinoinnissa yhdistetään aina useita markkinointikanavia. Seuraavat kanavat ovat täysin personoitavissa:

 • mainoskirjeet
 • mainossähköpostit ja uutiskirjeet
 • personoidut verkkosivut
 • lehdet ja lehtien lisäkannet

Personoitujen viestien lisäksi cross-media-kampanjaan voi helposti yhdistää seuraavia kohdennettavia markkinointikanavia:

 • Facebook
 • LinkedIn
 • verkkomainokset
 • printti- ja verkkolehdet

Milloin cross-mediaa voi käyttää?

Personoitua, monikanavaista markkinointia varten tarvitaan dataa potentiaalisista asiakkaista. Jos tiedät, millaisia kuluttajia tavoittelet asiakkaiksesi, voit näiden kriteerien pohjalta ostaa kohderyhmäsi yhteystietoja.

Pääset askeleen edelle, jos yrityksesi markkinointirekisteristä löytyy jo valmiiksi asiakkaan tai potentiaalin yhteystiedot. Vielä tehokkaammin personoidussa cross-media-markkinoinnissa pääsee käyntiin, jos asiakkaasta tai potentiaalista löytyy muuta lisätietoa, kuten kiinnostuksen kohteita tai ostohistoriatietoja.

Tyypillinen cross-media kampanja voi toimia vaikkapa seuraavalla tavalla:

 1. Aluksi tutkitaan myynti- ja markkinointidataa. Seulotaan datasta esiin potentiaalisia asiakkaita.
 2. Valituille kohteille lähetetään personoitu printtimainos tai sähköposti, jossa on asiakaskohtaisesti personoitu linkki (pURL) kampanjan verkkosivulle. Verkko-osoitteen voi myös kätkeä QR-koodiin.
 3. Personoitu linkki vie asiakkaan yksilölliselle laskeutumissivulle, jonka kautta kerätään lisää tietoa asiakkaan tarpeista ja mahdollisesti tarjotaan tilaisuus tehdä ostoksia.
 4. Asiakkaan verkkokäyttäytymistä seurataan evästeiden avulla ja näin voidaan hyödyntää muun muassa retargeting-mainontaa eli verkkomainosten kohdistamista sivustolla aiemmin käyneille ihmisille.
 5. Asiakasdataa analysoidaan uudestaan ja lupaavat liidit ohjautuvat myyntitiimille, joka hoitaa myynnin loppuun.
 6. Prosessi alkaa uudestaan entistä tarkempana.
Kolme yleistä ohjetta hyvään cross-media-markkinoinnin aloittamiseeen:
 • Mainosviestejä laadittaessa on tärkeintä miettiä, mitä vastaanottajan halutaan tekevän. Siksi mukana täytyy olla selkeä toimintakehote eli ”call to action”. Eri kanavissa tämä tapahtuu eri tavalla. Netissä toimintakehote liittyy usein klikkaamiseen, kun taas printtimainoksissa tarvitaan kekseliäämpiä keinoja.
 • Mieti, mitä tapahtuu kampanjan jälkeen? Osittain automatisoitu asiakasdatan käsittely auttaa jalostamaan keskeneräisiä liidejä sekä sitouttamaan vanhoja asiakkaita.
 • Valitse palveluntarjoaja, jolta saat kaikki tarvitsemasi kanavat integroidusti. FiksuSuoran kautta järjestyvät printtimainonta, sähköpostit, tekstiviestit, personoidut laskeutumissivut, staattiset verkkosivut sekä Facebook- ja LinkedIn-viestintä.

FiksuSuora on cross-media-markkinoinnin edelläkävijä Suomessa. Tutustu www.fiksusuora.fi tai soita Laura Laine 0407254741