Digitaalinen painaminen mahdollistaa printtimainonnan personoinnin

17 maaliskuun, 2017

Digitaalinen painaminen mahdollistaa printin monipuolisen personoinnin. Personoinnissa voidaan hyödyntää esimerkiksi asiakastietokantaan kertynyttä dataa.

Digitaalinen painaminen tuo yllättäviä säästöjä

Digitaalinen painaminen on tehokas tapa tuottaa pieniä tai kiireellisiä painoksia. Ja vaikka digipaino on yleensä yksikköä kohden kalliimpaa kuin perinteinen printti, se tuo myös mukanaan yllättäviä säästöjä. Pienet painosmäärät muun muassa pitävät varastointikustannukset kurissa.

Digipaino myös vähentää mainosmateriaalin hävikkiä. Perinteisesti 35 % painetuista markkinointimateriaaleista jää kokonaan levittämättä. Digipainon nopeuden ja ketteryyden ansiosta materiaaleja voidaan päivittää jatkuvasti ja painaa tarpeen mukaan. Näin turhia mainoslehtisiä ei jää lojumaan nurkkiin.

Digipaino kuuluu osaksi monikanavaista markkinointia

Digitaalinen painaminen on välttämätön osa nykyaikaista monikanavaista markkinointia. Se tekee printtien personoimisesta helppoa. Ilman digipainoa personoitujen viestien lähettäminen onnistuu lähinnä vain verkossa, jolloin printin voima jää kokonaan hyödyntämättä.

Digipainon avulla markkinointimateriaaliin on helppo lisätä miltei mitä tahansa yksilöllisiä tietoja asiakasrekisteristä tai jopa sen ulkopuolelta. Yleisin konsti on vastaanottajan nimen lisääminen mainoslehtiseen, mutta printtiä voidaan personoida myös tekstisisällön, tekstityylien, mainosten asettelun ja kuvituksen osalta.

Monikanavaisessa markkinoinnissa printtimateriaaliin lisätään usein personoitu linkki, joka vie vastaanottajan nettiin yksilölliselle laskeutumissivulle.

Esimerkkitapaus 1: Panchero’s-ravintolaketju

Panchero’s on Yhdysvalloissa toimiva meksikolaista ruokaa tarjoava ravintolaketju. Ketju on vuosien varrella hyödyntänyt digitaalista painamista kekseliäällä tavalla.

Kun uusi Panchero’s-ravintola avataan tietyllä alueella, ketjulla ei ole lähtökohtaisesti käytössään valmista asiakasrekisteriä kyseiselle seudulle. Tämä ei kuitenkaan estä yritystä personoimasta mainoslehtisiään.

Mainokset kohdennetaan niihin naapurustoihin, jotka ovat sopivalla etäisyydellä vasta avatusta ravintolasta ja joiden mediaanitulo on ketjun tyypillistä asiakaskuntaa vastaava.

Tämän jälkeen karttasovelluksen avulla määritellään kunkin vastaanottajan tarkka etäisyys uudesta ravintolasta ja tämä luku painetaan mainokseen. Otsikoksi painetaan esimerkiksi ”paras burrito [vastaanottajan kaupungissa]”. Vastaanottajaa kehotetaan irrottamaan kuponki ja viemään se ”[x] mailin päähän” uuteen ravintolaan ilmaista maistiaista varten.

Vuosien varrella keskimäärin noin 6-12 % kyseisen mainoslehtisen vastaanottajista on tarttunut tarjoukseen.

Esimerkkitapaus 2: konevalmistaja Caterpillar

Parhaiten maansiirtokoneistaan tunnettu Caterpillar toteutti taannoin B2B-printtikampanjan myynnin lisäämiseksi.

Caterpillar valmistaa koneita useille aloille, kuten maatalouteen, rakennusalalle ja maisemasuunnitteluun. Mainosmateriaaliin haluttiin liittää vastaanottajan alan mukaiset tuotetarjoukset ja kuvitukset.

Potentiaalisille asiakkaille lähetettiin personoitu postikortti, jossa vastaanottajaa kehotettiin vierailemaan netissä yksilöllisellä laskeutumissivulla.

Laskeutumissivun kautta kerätty tieto jaotteli vastaanottajat automaattisesti kahteen ryhmään: Niihin, jotka ovat valmiita tekemään ostoksen ja niihin, jotka tarvitsevat vielä lisää markkinointia. Näin myyntihenkilökunta sai helposti tietää, keneen kannattaa ottaa suoraan yhteyttä.

Caterpillarin printtikampanja tuotti kolme kertaa enemmän reaktioita kuin yrityksen aiemmat suoramarkkinointikampanjat.