IKEA ja muutama muu esimerkki

elokuu 9, 2018

Jari Perko, ASML , @asiakkuus | 06.08.2018

Digillä voi virittää lähes mitä vain, luoda keinomaailmoja, outoja, erikoisia kiehtovia kokemuksia ja sisältöjä. Mutta kun

kädessä oleva printti alkaa kirkkaan idean ja innovatiiisen idean myötä aidosti elää niin kuin ei koskaan ennen niin siinäkin on oma vinha tenhonsa. Tämä tuli hyvin esiin taannoin IKEA:n raskaustestinä toimineen printtimainoksen yhteydessä. IKEA ei ole yksin ammentaessaan printin mahdollisuuksista. Vuosien varrella ja edelleen printissä voidaan tehdä kiehtovia, erilaisia toteutuksia. Alla tuo IKEA ja muutama muu esimerkki.

IKEA – Pinnasänkymainos raskaustestinä

”Peeing on this ad may change your life”. Aiheesta on huomiota herättänyt IKEA:n Ruotsissa lifestyle-aikakauslehti Ameliassa viime joulukuussa toteutettu reklaami jossa mainostetaan lasten pinnasänkyä. Jos mainoksen päälle kehotuksen mukaisesti virtsaa (kyllä, oikeasti) ja on raskaana niin lasten pinnasängyn hinnan alle mainokseen ilmestyy hetken kuluttua näkyviin uusi alennettu hinta! IKEA on tehnyt usein aidosti erilaista mainontaa ja tekivät sen taas. Kampanjassa mainostetaan itse asiassa IKEA:n lojaliteettiohjelma IKEA Familya, johon kuuluville alennus sängystä oli tarjolla. Toimistona IKEA:lla kampanjassa oli Åkestam Holst joka on tehnyt IKEA:lle viime vuosina muitakin huomiota herättäneitä kampanjoita mm. avioero-teemaa hyödyntäneen ”Where Life Happens”-videon. Pinnasänkymainoksen tekemisessä hyödynnettiin vastaavaa ”teknologiaa” kuin aidoissa raskaustesteissä.

ikea

PEUGEOT – Printtimainoksesta ponnahtaa turvatyyny

Jo hiukan vanhempi case toteutettiin Brasiliassa Peugeot 408:n lanseerauksen yhteydessä. Auton turvaominaisuuksia konkretisoiva mainos toteutettiin paikalliseen merkittävään business-aikakauslehteen. Lehden sivulle oli oli upotettu piiloon mini-turvatyyny. Tiettyä kehotekohtaa sivulla iskemällä mini-turvatyyny laukesi ”lukijan silmille” ja avasi samalla kaksisivuisen automainoksen. Toteutus oli viritetty siten että turvatyyny ei lauennut jakelun tai lehden muun käsittelyn aikana.

peug

GLACIAL – Mallas kylmäksi mainoskäreellä

Kuuman kesän jälkeen on helppo muistaa Glacial-oluen markkinointikampanja, jossa printtimainoksen avulla pystyi jäähdyttämään oluen jääkaapissa puolta normaalia nopeammin. Ogilvyn ideoimassa toteutuksessa mainos kasteltiin hanan alla, käärittiin pullon ympäri ja pullo pistetttiin hetkesi jääkaapiin ja olut oli hetkessä viileä. Normaalia nopeampi viilennys perustui paperiin upotettuihin suoloihin jotka nopeuttivat viilenemisprosessia.

gla

SHIKUN – Hetkessä harmaasta värihehkuun

Israelissa toteutettiin aikoinaan energiayhtiön Shikun & Binuin toimesta Saatchi & Saatchin avustuksella kampanja jossa havainnollistettiin ns. vihreän sähkön ympäristöystävällisyyttä. Mainoksen mustavalkoinen sivu muuttui auringossa hehkumaan eri värejä. Lisäksi mainokseen tuli uutta tekstiä auringonvalon myötä.

shik

TECATE – Oluen vaahto kuplamuovisena stressinpoistajana

Olutbrändi Tecate ja BBDO hyödynsivät kuplamuovin maagista stressinpoisto-ominaisuutta. Aukeaman kokoiseen mainokseen toteutettiin oluen vaahto kuplamuovista jolla pystyi sitten rentoutumaan missä tahansa kesken päivää ilman promille- tai muita haittavaikutuksia.

tecate

MOMS DEMAND ACTION – Kinder-muna vs konepistooli

Oivaltava toteutus tekee printistä edelleen oivan huomion herättäjän ja pysäyttäjän. Edelleen ajankohtainen aselainsäädännön uudistuskeskustelu tuotti USA:ssa jo vuonna 2013 Moms Demand Action -järjestön mainossarjan osana mainoksen jossa vierekkäin seisoi kaksi lasta. Toinen piteli käsissään Kinder-munaa ja toinen konepistoolia. Ja toinen näistä (Kinder) on USA:ssa kielletty lasten suojelemiseksi. Äärimmäisen tehokasta.

moms

Printin rooli nyt ja jatkossa?

Printin rooli mietityttää ja pohdituttaa, ja mielipiteitä on monia. Kysyimme Laine Directin Laura Laine-Pohlsilta miten hän näkee nykyprintin roolin ja merkityksen markkinoinnin kokonaispatteristossa? Laura tiivisti mietteensä näin:
”Printin rooli on mielestäni muuttumassa digiä tukevaksi ”premium” -kanavaksi. Markkinointia tehdään aina jonkin tietyn tavoitteen eteen ja kanavat valitaan näitä tavoitteita silmällä pitäen. Mainos sanomalehden etusivulla, katalogi kotiin kannettuna tai pitkälle personoitu suoramarkkinointikirje palvelevat erilaisia tavoitteita. Suoramarkkinointikirje on esimerkiksi erittäin aktivoiva ostopolun loppuvaiheessa.
Printti erottuu konkreettisena ja tunteita herättävänä kanavana – nuoremmalle sukupolvelle laadukas printti oikein kohdennettuna on tehokas ja kiinnostava. Personointi ja printin automatisointi tarjoavat huimia mahdollisuuksia hyödyntää printtiä osana modernia mitattavaa markkinointia.”

 

(lähteet adsoftheworld.com, creativeblog.com, ifitshipitshere.com, carscoops.com)

Vastaa