Printin vaikuttavuuden mittaaminen

marraskuu 16, 2018

Digimarkkinoinnin vaikuttavuutta on helppo seurata. Printin vaikuttavuuden mittaaminen on haastavampaa, mutta aivan yhtä tärkeää. Näillä keinoilla se onnistuu.

1. Jäljitä asiakasresponsseja

Printtimainokseen on mahdollista upottaa elementtejä, joiden avulla mainoksen vaikuttavuutta voidaan seurata:

Personoitu laskeutumissivu

Hyvä keino on personoidun laskeutumissivun perustaminen nettiin ja tämän verkko-osoitteen painaminen printtikirjeeseen. Vastaanottajia voidaan houkutella vierailemaan personoidulla laskeutumissivulla muun muassa tarjouksien avulla.

Alennuskoodi

Toinen konsti on liittää printtimainokseen alennuskoodi, jota ei käytetä muissa markkinointikanavissa. Kun asiakas syöttää alennuskoodin verkkokauppaan, markkinoija saa tietää, että asiakas on saapunut ostoksille nimenomaan printin ansiosta.

Alennuskuponki

Kolmas keino on alennuskuponkien liittäminen mukaan printtisuoraan. Asiakas, joka käyttää kyseisiä kuponkeja myymälässä, on todennäköisesti saanut innoituksen ostokseen kyseisen printtimainoksen kautta.

Muista, että tilauksia tai ostoja vastaanottavien asiakaspalvelijoiden tulee tietää, että alennuskuponkien seuraaminen on tärkeää ja että tiedot niistä pitää välittää markkinoinnille.

 

2. Seuraa myyntilukuja

Mitä pidemmältä ajalta käytössäsi on myyntilukuja, sitä luotettavammin pystyt käyttämään niitä markkinointikampanjan vaikuttavuuden analysoimiseen. Myyntilukuihin voivat vaikuttaa luonnollisesti lukuisat tekijät. Mutta etenkin jos myyntikäyräsi ovat tavallisesti hyvin ennustettavia, tällä menetelmällä voi saada hyviä tuloksia.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että printtisuoran tehoa kannattaa mitata noin pari viikkoa mainosten lähettämisestä eteenpäin. Vaikutus ei nimittäin ole pelkästään välitön, vaan voi ilmetä myyntiluvuissa pienellä viiveellä.

 

3. Käytä eri sähköpostia tai puhelinnumeroa eri kanavissa

Jos sijoitat eri markkinointikanaviin eri puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen, pystyt hahmottamaan, mistä kanavasta asiakas on löytänyt yhteystietosi. Voit näin erotella esimerkiksi, miten printti, sähköpostimarkkinointi ja tekstiviestimarkkinointi sitouttavat asiakkaita.

Tämä on erityisen tehokas keino, jos suuri osa tilauksistasi tehdään sähköpostin tai puhelimen välityksellä.

 

4. Kysy asiakkailtasi

Verkko-ostosta tekevältä tai myymälässä vierailevalta asiakkaalta voidaan kysyä suoraan, mitä kautta hän on saanut tietää yrityksestä tai tuotetarjouksesta. Näin voit hahmottaa, moniko heistä on saapunut paikalle printtimainoksen innoittamana.

Tämä ei ole missään nimessä sataprosenttisen luotettava keino, koska ihmiset eivät välttämättä muista asioita oikein eivätkä ehkä jaksa klikata oikeaa vaihtoehtoa. Kuitenkin yhdistettynä muihin printin vaikuttavuuden mittareihin tämä voi olla hyvä lisäkonsti.

 

5. A/B-testaus auttaa valitsemaan tehokkaimman mainoksen

A/B-testaus on etenkin digimainonnassa runsaasti käytetty menetelmä, jolla etsitään tehokkainta tapaa muotoilla mainos tai markkinointiviesti. Sitä voi kuitenkin käyttää myös printtimainosten testaamiseen.

Testauksen ideana on, että vastaanottajat jaetaan kahteen ryhmään, joista kummallekin lähetetään tietyltä osin erilainen mainos. Tarvittaessa kumpaankin mainokseen liitetään mukaan jokin tunniste, kuten alennuskoodi, jonka avulla saadaan selville, mitä reittiä pitkin asiakas on saapunut tekemään ostosta. Toinen vaihtoehto on liittää kampanjan osaksi personoitu laskeutumissivu, jonka avulla voidaan tunnistaa sivukävijä ja eri testiryhmien käyttäytymistä.

 

Lue lisää aiheesta:
How to Measure Your Direct Mail Campaign
5 Ways to Track Your Print Marketing
Test, Track, & Measure Your Direct Mail Campaigns

Vastaa